a) Probleme generale
     ASM sunt destinate amplificarii unor semnale variabile de valori mici si apar in prima parte a unui lant de amplificatoare. Pot avea unul sau mai multe etaje. Un etaj foloseste ca element ampificator un tranzistor functionand in calsa A. Semnalul este considerat mic atunci cand are valori mult mai mici decat valorile corespunzatoare punctului de functionare al tranzistorului. Atunci tranzistorul are o comportare liniara in jurul punctului de functionare si poate fi inlocuit cu o schema echivalenta de semnal mic ( valabila in curent alternativ ).
 
     Prblemele ASM se impart in doua :
- de curent continuu care privesc polarizarea tranzistoarelor pentru obtinerea unui punct de functionare optim si stabil
- de curent alternativ care privesc parametrii amplificatorului ( amplificari, impedante de intrare si esire ), comportarea la variatia frecventei semnalului, stabilitatea, realizarea cuplajului intre etaje.
 
     Pentru calculul de curent alternativ ASM se reduce la un circuit echivalent liniar de curent alternativ, lucru care se realizeaza astfel:
- tranzistoarele ( sau alte elemente neliniare) se inlocuiesc cu una din schemele echivalente de semnal mic
- sursele de tensiune continua se considera scurt circuite ( sau se inlocuiesc cu rezistenta interna atunci cand aceasta nu poate fi neglijata )
- se iau in considerare doar componentele variabile ale marimilor
 
     Analiza in curent alternativ se face de obicei pe domenii restranse de frecvente ( joase, medii, inalte) si corespunzator sunt neglijate unele componente in schema echivalenta. Cele mai utilizate scheme echivalente pentru tranzistoare sunt prezentate mai jos, unde : a reprezinta pentru TEC; b reprezinta schema de cuadripol cu parametrii h in conexiune EC (emitor-colector) pentru tranzistoare bipolare; c schema naturala pentru tranzistoare bipolare (Giacoletto).

     Schema naturala are unele avantaje fata de schema cu parametrii h. Ea permite determinarea relativ precisa a parametrilor, in orice punct de functionare, cu un numar redus de date de catalog si este valabila pana la frecvente mai ridicate. In majoritatea cazurilor in practica se folosesc scheme simplificate.
 
     In schema echivalenta pentru TEC, la frecvente joase si medii se neglijeaza condensatoarele. In schema cu parametrii h, se considera parametrii reali iar h12e = h22e = 0.
 
     In schema naturala, de frecvente joase si medii se neglijeaza condensatoarele. La frecvente inalte se utilizeaza asa numita schema naturala unilateralizata prezentata mai jos. Frecvent se neglijeaza rx=0 si ro(infinita). Relatiile care permit determinarea paremetrilor schemei naturale si dau legaturile aproximative cu schema cu parametrii h sunt (pentru temperatuta ambianta).

  

b) Amplificatoare elementare
     Amplificatoarele de semnal mic cu tranzistoare bipolare au la baza schemele echivalente de mai jos. In practica ele sant completate cu elementele de polarizare si clupaj. Comparatia intre cele doua variante se poate face printr-o analiza simplificata la frecvente joase sau medii, calculand parametrii principali.

     Pentru amplificatorul EC ( emitor comun ), schema echivalenta de semnal mic este cea de mai jos.

     Pentru conexiunea colector comun ( CC ), schema echivalenta de semal mic este prezentata mai jos. Daca h11e << h21e, ceea ce este cazul in majoritatea aplicatiilor practice, atunci Au = 1.

  

     Pentru aflarea rezistentei de iesire se aplica un generator de tensiune la bornele de iesire Ut (intrarea fiind in scurtcircuit), rezultand un curent It. Raportul lor va fi rexistenta de iesire:

     Pentru conexiunea baza comuna (BC), schema echivalenta de semnal mic o gasiti mai jos:

     Dintre cele 3 conexiuni cea mai utilizata in practica este EC. Ea are cea mai mare amplificare de putere precum si amplificari mari de tensiune si curent. Tensiunea de iesire este defazata cu 180 de grade fata de tensiunea de intrare. Rezistenta de intrare este chiar rezistenta de intrare a tranzistorului (relativ mica), iar rezistenta la iesire este aproximativ egala cu rezistenta din colector.
 
     Conexiunea CC are in principal avantajele unei rezistente mari de intrare si a unei rezistente foarte mici de iesire, si este utilizata la adaptarea unui generator de rezistenta interna mare la o sarcina de valoare mica. Dezavantajul este amplificarea de tensiune subunitara ( sau aproape 1).
 
     Conexiunea BC are dezavantajul principal in rezistenta de intrare foarte mica, ceea ce impune necesitatea unui generator de intrare cu rezistenta interna foarte mica, Are insa un avantaj foarte important, si anume amplificarea se mentine ridicata pana la frecvente mult mai mari decat in cazul celorlalte conexiuni. Aceasta conexiune este utilizata in cazul amplificatoarelor de inalta frecventa.